Τα Προσκυνηματικά αρκούνται μόνο στο να φιλοξενούν διευθύνσεις Ορθόδοξων χριστιανικών ιστοτόπων και τόπων.
Έχουν σταματήσει προ πολλού να βάζουν δικές τους αναρτήσεις.

Το ημερολόγιό μας


Blogs Εκκλησιών, Κληρικών, Εκκλ. Ανακοινώσεων κτλ

BlogRoll

BlogRoll-2

Πολιτικά, Κοινωνικά, Εξωτερικές Υποθέσεις κτλ

24 Αυγούστου : Άγιος Κοσμάς ο Φιλοθεϊτης

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ
Ο ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ
Ο Πατρο-Κοσμάς ο Αιτωλός

Στις 24 Αυγούστου τιμάται η μνήμη του ΠατροΚοσμά του Αιτωλού, Μεγάλου Διδάχου του Δούλου Γένους. Ημέρα του μαρτυρικού θανάτου του. Άνθρωποι του Κουρτ Πασά του Βερατίου τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στο χωριό Μουγιαλί της Βορείου Ηπείρου και εκεί στις 24 Αυγούστου 1779, χωρίς να δικαστεί τον απαγχόνισαν. Έπειτα, οι δήμιοι πήραν το λείψανό του, του έδεσαν μια μεγάλη πέτρα στο λαιμό και το έριξαν στον ποταμό Άψο, για να μην το βρουν οι χριστιανοί. Όμως μετά από τρεις μέρες βρήκε το λείψανό του ένας ευσεβής ιερομόναχος, ο Μάρκος, και το έθαψε στο χωριό Κολικόντασι Μπερατίου μετά από νεκρώσιμη ακολουθία σε μια εκκλησία αφιερωμένη στη Θεοτόκο.
Με δόλο οδήγησαν τον Πατρο-Κοσμά στο μαρτύριο. Σαν δεύτερος Ιούδας ο Κουρτ Πασάς δέχτηκε να θανατώσει τον Άγιο για 20.000 γρόσια από τους Εβραίους, που τους ενοχλούσε με τα διδάγματα και την παρουσία του.
Ο Πατρο-Κοσμάς γεννήθηκε το 1714 στο χωριό Μεγάλο Δέντρο της Τριχωνίδας της Αιτωλίας. Το κοσμικό του όνομα ήταν Κώστας Ανυφαντής ή Δημητρίου ή Εσωχωρίτης, γιος του υφαντή Νικολάου από το Απόκουρο της Αιτωλίας. Το 1759 πηγαίνει στο Άγιον Όρος και συμπληρώνει την εγκύκλιο μόρφωσή του στην Αθωνιάδα Σχολή. Εκάρη μοναχός στην Μονή Φιλοθέου, χειροτονήθηκε διάκονος και έπειτα πρεσβύτερος και έλαβε το όνομα Κοσμάς.
Στην Αθωνιάδα Σχολή παρακολούθησε ανώτερα μαθήματα θεολογίας, φιλοσοφίας και πήρε γνώσεις ιατρικής και αστρονομίας από τους διάσημους δασκάλους Ευγένιο Βούλγαρη, Παναγιώτη Παλαμά και Νεόφυτο Καυσοκαλυβίτη. Το 1760 μεταβαίνει στη Κωνσταντινούπολη με άδεια του Πατριάρχη Σεραφείμ Β΄ (1757-1761) και αρχίζει τις περιοδείες του στην Ηπειρωτική Ελλάδα, στα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά και στα Επτάνησα.
Τα σύνεργά του ήταν δύο: Ένας ξύλινο σταυρός, πρόχειρα φτιαγμένος, σημάδι της αγωνιστικότητάς του και ένα σκαμνί για να είναι πιο ψηλά και να ακούγεται από όλους.
«Υπήρξε ο μεγαλύτερος αναγεννητής της Τουρκοκρατίας και ο κατ’ εξοχήν Άγιος της Κλεφτουριάς, που με το σπαθί του μας έδωσε τη Λευτεριά» (Φάνης Μιχαλόπουλος).
Με την ζωή και την δράση του ετοίμασε την Επανάσταση για το «ποθούμενο» -όπως έλεγε παραβολικά- και την δημιουργία της Νέας Ελλάδας. Σε μια δύσκολη περίοδο για το Γένος εμφανίζεται πρωτοπόρος στον ορίζοντα των κοινωνικών αναγεννητών του ελληνισμού.
Αυτός ο Εθνεγέρτης καλόγηρος, αυτή η αδάμαστη ψυχή, γύρισε όλη τη σκλαβωμένη Ελλάδα και κυρίως την Ήπειρο και απέτρεψε τον εξισλαμισμό. Ήταν αυτό ο θεματοφύλακας της γλώσσας μας. Ο Μεγάλος Διδάχος του Δούλου Γένους και Πρωτοπόρος Αναγεννητής.
Ο Πατρο-Κοσμάς πίστευε πως η παιδεία ήταν η μόνη και ικανή να αφυπνίσει το Γένος. Έκτιζε συνεχώς σχολεία και κήρυττε: «Να σπουδάζετε τα παιδιά σας να μαθαίνουν Ελληνικά, διότι και η Εκκλησία μας είναι εις την Ελληνικήν και το Γένος μας είναι Ελληνικόν». Γενικά το κήρυγμά του ήταν ένα κήρυγμα αγάπης, ανθρωπιάς, δικαιοσύνης και ομόνοιας.
Γνήσια και υψηλή ήταν η αποστολή του: Ελευθερία του πνεύματος από τα δεσμά της αμάθειας και ελευθερία από τα δεσμά της τυραννίας. Έπεσε για την θρησκεία και την Πατρίδα. Θυσιάστηκε για την ηθική ανύψωση του λαού και την αναγέννησή του.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως εις πράξη τους στις 20 Ιουλίου 1961 τον ανακήρυξε Άγιο. Μόνο η Εκκλησία τον τιμά ως μάρτυρα και αγωνιστή της πίστης και της πατρίδας, η πολιτεία όχι. Δεν είδαμε ποτέ «διδαχές» του σε κάποιο σχολικό βιβλίο, ούτε καμιά τιμητική εκδήλωση για την μνήμη του. Κι όμως, ο θρύλος του εξακολουθεί να γεμίζει ολόκληρη την Ελλάδα. «Βάθρα χρυσά στήνει ο λαός και δεν αλησμονάει...».
Στη συνείδηση του λαούς μας η μορφή του συνδέθηκε με την ενσάρκωση του εθνικού οράματος.
Ν. Ι. Κωστάρας